Lichte vol-au-vent met extra groenten – Mager Vlaams comfortfood
- Power2Move.be

- 15 aug
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 aug
Deze light vol-au-vent is een gezondere versie van het populaire Vlaamse gerecht. Perfect voor gezinnen in Leuven, Hasselt, Oostende of Kortrijk die een mager vol-au-vent recept zoeken met extra groenten en minder vet. We serveren het met volkoren rijst of een volkoren bladerdeegbakje. Een gezonde twist aan een echte klassieker.
Kooktijd: 35 min Calorieën: ± 470 kcal p.p.
Ingrediënten
600 g kipfilet, in blokjes
250 g champignons, in plakjes
1 prei (wit), in ringen
1 wortel, fijndobbel
700 ml kippenbouillon (mager)
150 ml halfvolle melk of ongezoete haverroom
2 el maïszetmeel
1 el olijfolie
1 el citroensap, peper/zout, nootmuskaat
240 g volkorenrijst (droog) of 4 kleine volkoren bladerdeegbakjes*
* Bladerdeeg is minder “light”; rijst is de slankere optie.
Stap-voor-stap
Rijst: kook volkorenrijst volgens verpakking.
Kip bakken: verhit olie in brede pot, bak kip 3–4 min lichtbruin; uit de pot.
Groenten: stoof prei, wortel en champignons 4–5 min.
Blussen: kip terug, giet bouillon erbij, laat 8–10 min zacht koken.
Binden: roer maïszetmeel los in melk/room, giet al roerend bij de ragout; laat 2–3 min indikken.
Afsmaken: citroensap, peper/zout, snuif nootmuskaat.
Serveren: op volkorenrijst (of in opgewarmd volkoren bakje) met peterselie erbovenop.
Gezonde switch: geen vette roux, extra groenten, light room.




Opmerkingen