top of page

Lichte vol-au-vent met extra groenten – Mager Vlaams comfortfood

Bijgewerkt op: 18 aug

Deze light vol-au-vent is een gezondere versie van het populaire Vlaamse gerecht. Perfect voor gezinnen in Leuven, Hasselt, Oostende of Kortrijk die een mager vol-au-vent recept zoeken met extra groenten en minder vet. We serveren het met volkoren rijst of een volkoren bladerdeegbakje. Een gezonde twist aan een echte klassieker.


Kooktijd: 35 min Calorieën: ± 470 kcal p.p.


Ingrediënten

  • 600 g kipfilet, in blokjes

  • 250 g champignons, in plakjes

  • 1 prei (wit), in ringen

  • 1 wortel, fijndobbel

  • 700 ml kippenbouillon (mager)

  • 150 ml halfvolle melk of ongezoete haverroom

  • 2 el maïszetmeel

  • 1 el olijfolie

  • 1 el citroensap, peper/zout, nootmuskaat

  • 240 g volkorenrijst (droog) of 4 kleine volkoren bladerdeegbakjes*

* Bladerdeeg is minder “light”; rijst is de slankere optie.


Stap-voor-stap

  1. Rijst: kook volkorenrijst volgens verpakking.

  2. Kip bakken: verhit olie in brede pot, bak kip 3–4 min lichtbruin; uit de pot.

  3. Groenten: stoof prei, wortel en champignons 4–5 min.

  4. Blussen: kip terug, giet bouillon erbij, laat 8–10 min zacht koken.

  5. Binden: roer maïszetmeel los in melk/room, giet al roerend bij de ragout; laat 2–3 min indikken.

  6. Afsmaken: citroensap, peper/zout, snuif nootmuskaat.

  7. Serveren: op volkorenrijst (of in opgewarmd volkoren bakje) met peterselie erbovenop.


Gezonde switch: geen vette roux, extra groenten, light room.

Opmerkingen


bottom of page