top of page

🄣 Recept: Gezonde Linzen-Tomatensoep

Op zoek naar een gezonde en voedzame soep? Deze linzen-tomatensoep is een topper uit de mediterrane en Midden-Oosterse keuken, en ideaal voor iedereen in Vlaanderen en België die bewust bezig is met gezonde voeding.

De combinatie van rode linzen en tomatenĀ zorgt voor een soep die zowel romig als fris smaakt. Linzen leveren plantaardige eiwitten en vezels, terwijl de tomaten rijk zijn aan antioxidanten zoals lycopeen. Extra groenten zoals wortel en bleekselderij maken dit gerecht nog voedzamer.

Deze soep is:

  • volledig vegan en lactosevrij

  • snel klaar in minder dan 30 minuten

  • ideaal voor meal prep of als lichte avondmaaltijd

  • een gezonde keuze voor gezinnen, sporters en foodies in BelgiĆ« en Nederland


šŸ‘‰ Of je nu in Antwerpen, Gent of BrusselĀ woont, deze gezonde linzensoep met tomaatĀ past perfect binnen een evenwichtig eetpatroon. Serveer met volkoren brood of een frisse salade voor een complete maaltijd.


Ingrediƫnten (4 personen)

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 2 wortelen, in blokjes

  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes

  • 2 el olijfolie (extra vierge)

  • 150 g rode linzen (gedroogd, afgespoeld)

  • 800 g tomatenblokjes (blik, zonder toegevoegd zout)

  • 750 ml groentebouillon (natriumarm)

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • ½ tl kurkuma

  • peper en zout naar smaak

  • sap van ½ citroen

  • verse peterselie of koriander ter afwerking


Bereiding

  1. Basis maken

    • Verhit olijfolie in een kookpot.

    • Fruit ui, knoflook, wortel en bleekselderij 5 min op middelhoog vuur.

  2. Kruiden & linzen toevoegen

    • Voeg komijn, paprikapoeder en kurkuma toe, kort meebakken voor extra smaak.

    • Voeg linzen toe en roer goed om.

  3. Soep laten koken

    • Voeg tomatenblokjes en bouillon toe.

    • Laat ± 20 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar en zacht zijn.

  4. Afwerken

    • Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

    • Mix kort met een staafmixer voor een romige, maar nog licht stukjes-structuur.

    • Werk af met verse kruiden.


🌟 Gezonde twist

  • Rode linzenĀ geven veel plantaardige eiwitten en vezels.

  • Minder zoutĀ door natriumarme bouillon te gebruiken.

  • Extra groentenĀ (wortel en selderij) zorgen voor meer micronutriĆ«nten.

  • CitrusĀ maakt de soep lichter en helpt ijzer uit linzen beter op te nemen.

Opmerkingen


bottom of page