Witloof in de oven met kalkoenham en magere kaassaus
- Power2Move.be

- 15 aug
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 aug
Geniet van een gezonde versie van witloof in de oven, een klassieker in de Vlaamse keuken. Met kalkoenham in plaats van vette ham, een lichte kaassaus en volkoren paneermeel is dit gerecht perfect voor gezinnen in Aalst, Sint-Niklaas, Turnhout of Genk die minder vet willen eten maar wél de smaak van vroeger behouden.
Kooktijd: 45 minCalorieën: ± 330 kcal p.p.
Ingrediënten
8 stronken witloof, ontdaan van harde kern
8 plakjes kalkoenham
500 ml halfvolle melk
30 g bloem + 15 g olijfolie of margarine (vloeibaar)
100 g geraspte 30+ kaas
1 tl mosterd, peper/zout, nootmuskaat
2 el volkoren paneermeel
Stap-voor-stap
Witloof garen: breng een brede pan met weinig water en snuf zout aan de kook. Leg witloof erin, deksel erop, 10–12 min zacht stoven tot net gaar; laat goed uitlekken.
Oven: 200°C.
Saus: verhit vetstof, roer bloem erdoor (1 min). Giet melk er in scheutjes bij, roer tot glad. Laat 3–4 min zacht koken. Roer mosterd en 70 g kaas erdoor; kruid.
Rollen: wikkel elk stronkje in een plakje kalkoenham.
Schikken: leg rolletjes in ovenschaal, giet saus erover. Bestrooi met rest kaas en paneermeel.
Oven: 15–18 min tot goudbruin.
Serveren: met een groene salade of gestoomde aardappelen (optioneel).
Gezonde switch: magere ham, lichte saus, volkoren topping.




Opmerkingen